Podcast, hvad er det?

Skrivebord der har, computer, the, notesbog, skriveredskaber, telefon og høretelefoner til at høre podcast, stående.

Hvad er podcast?

Podcast er en digital lydfil som er blevet gjort tilgængelig via download til en computer, smartphone og tablet.

Typisk er en podcast tilgængelig i en serie af episoder, hvor de nye episoder automatisk modtages af dem som abonnerer.

En podcast kan også beskrives som tale-radio, som er til rådighed når behovet melder sig.

Hvor finder jeg danske podcast?

Podcasten finder du gennem din smartphone, tablet eller computer.

Du skal bruge en podcast-applikation (app) for at søge efter podcasts og for at afspille episoder. Der er mange måder at finde podcasts på.

De fleste lytter til podcast på deres smartphones, tablet eller computer men det er også muligt fra eksempelvis et digitalt TV. Nedenunder har vi uddybet det tre mest typiske måder, at lytte til podcast på.

 

Podcast på iPhone / iPad

visvej-dk-apple-podcast
Denne her app hedder podcast og din iPhone er født med den.  Hvis du ikke kan finde den, kan du søge den frem ved at swipe til venstre fra din hjemmeskærm og søge på ”podcast”.
3 trin til at finde en podcast:

 

  1. Søg på en udsendelse. Du kan eksempelvis søge på VisVej, men husk at det er uden mellemrum. Podcast søgefunktion kan godt være lidt følsom.
  2. Tryk på udsendelsen når du har fundet den. Når du er kommet til oplysningssiden trykker du på abonner, så downloades de nyeste episoder automatisk.
  3. Du kan på oplysningssiden og se alle afsnit og derfra kan du trykke dig hen til den episode, du gerne vil lytte til.

 

Podcast på android / tablet (hvis du ikke har Apple)

visvej-dk-google-podcast
Denne app hedder Google Podcasts og den skal du selv hente ned til den smartphone. Du kan downloade Google Podcasts ved at trykke her>>

3 trin til at finde en podcast:

  1. Søg på en udsendelse, søg eksempelvis på ”VisVej”.
  2. Når du har fundet podcasten tryk på abonner, her downloades de nyeste episoder ikke automatisk, men man skal trykke på opdateringsknappen for at få vist nye episoder.
  3. Vælg derefter den episode du har lyst til at lytte til og tryk på afspil.

Hvis du ikke vil bruge Google Podcast, har du måske før overvejet hvilken app, du så skal bruge, når du har en android. Der er mange forskellige podcast apps til android, nedenunder har vi samlet nogle af de bedste podcast apps til android enheder:

Podcast på computeren

Hvis du gerne vil lytte til podcast på computeren, findes der mange forskellige måder. Men for at gøre det enkelt det anbefaler vi, at du simpelthen bare Googler podcasten du gerne vil høre, eksempelvis kan du skrive ”VisVej podcast” på Google.

Her bliver du ledt ind på hjemmesiden ”VisVej.dk”, og derfra kan du bare klikke på afspil. De fleste podcasts kan findes på denne måde.

Er podcast gratis?

Ja, det er oftest gratis at lytte til podcasts. Du kan ikke ende med at skulle betale penge for en podcast, som du har fundet gennem hverken Google Podcasts appen eller Apple Podcast appen.

Dem der laver podcasten, får typisk deres indtjening ved, at der er reklamepauser.

 

Podcast i detaljer

Podcastkanal

En podcastkanal kaldes på engelsk for “podcast show”.
Eksempelvis består podcastkanalen ”VisVej” af optagede lydfiler kaldet podcastepisoder, som ligger på internettet til streaming eller du kan downloade episoderne til din egen smartphone, tablet, computer eller smart TV.

Podcastepisode

En podcastepisode svarer til en udsendelse, en del eller et afsnit. Mange podcastkanaler udsender episoder over mange sæsoner. Derfor vil du ofte sammen med episodens titel læse eksempelvis S2E3, som er forkortelse for Sæson2Episode 3.
Ofte vil du høre en podcastepisode blive omtalt som “…en podcast om…”.

Hvor ofte udkommer nye podcastepisoder?

Det er forskelligt hvor ofte der udgives nye episoder. Nogle kanaler, som VisVej, udsender en ny episode hver uge på et fast tidspunkt og ugedag. Du kan skrive dig op til vores nyhedsbrev, så får du en mail når nye episoder går i luften.

Find en god podcast

Det at finde en god podcast er subjektivt, derfor foreslår vi at du ser forskellige temaer i gennem for at få inspiration.

Du finder en god podcast ved at gå ind i din podcastapp. Her kan du se via oversigten en opdeling i temaer og genre, der findes eksempelvis komedie, politik, samfund & kultur, erhverv, uddannelse m.m. Herfra kan du klikke dig rundt og lytte ti nogle af del introduktionsepisoder, som de fleste podcasts har, de tager kun et par minutter at høre.

Du kan også starte med at se hvad andre har lyttet til, klik her for at se de mest downloade danske podcasts >>

Lyt til flere spændende udsendelser

Tak for du lytter med

siri-drachmann-studievaert-podcast-VisVej-dk
siri-drachmann-signatur1
Siri Drachmann, studievært på VisVej

Følg med - tilmeld nyhedsbrevet

Her finder du VisVej podcastkanal

visvej-dk-apple-podcastApple Podcast

visvej-dk-spotifySpotify

visvej-dk-google-podcastGoogle Podcast

visvej-dk-stitcherStitcher

visvej-dk-iheart-radioiHeart Radio

visvej-dk-TuneIn-AlexaTuneIn

visvej-dk-buzzsproutBuzzsprout

visvej-dk-soundcloudSoundcloud